Vanaf 7 oktober tot en met 21 november heb ik mijn tijd in Phalaborwa, Zuid-Afrika, doorgebracht. Voor mij was dit zes weken lang nieuwe ervaringen opdoen. Ik deed hier mee aan het Sportproject van DvA. Samen met een andere vrijwilliger gaf ik sportlessen op verschillende soorten scholen. Het bijzondere van lesgeven is dat je direct in aanraking komt met de andere cultuur.

Zodra we bij de basisschool de auto uitstapten werden we omringd door kinderen die waarschijnlijk niet vaak een blank persoon tegengekomen waren, en we werden dus ook met volle bewondering aangekeken. Het bijzondere vond ik om te zien hoeveel lol de kinderen daar konden hebben met maar heel weinig. En elke keer als de sportles begon kwamen de kinderen al juichend en gillend naar ons toesprinten.

Het leuke van de middelbare school vond ik dat je echt contact kon hebben met de leerlingen omdat zij het Engels stukken beter beheersen dan de kinderen op de basisschool. Op deze school heb ik dan ook veel geleerd over de cultuur van Zuid-Afrika. Je merkte wel dat deze pubers niet al te veel zin hadden om lekker te zweten. Hier moest ik dus een andere manier van lesgeven toepassen om ze toch aan het sporten te krijgen. Dit was een combinatie van enthousiasme tonen en soms ook streng zijn. Ik vond dit in het begin lastig, maar toch is het goed voor mezelf om uit te zoeken hoe ik ze wel kan motiveren, een goed leermoment dus. Uiteindelijk was het dan ook goed om te zien dat er een grote groep meedeed en er ook echt talenten tussen zitten.

De special needs-scholen zijn scholen voor zowel lichamelijk als verstandelijk gehandicapten. We zijn ook bij een paar van deze scholen langs geweest. Het mooie is dat de sportlessen ook echt effect hebben gehad. Er was namelijk een jongetje dat niet kon lopen, maar door veel beweging door de sportlessen van DvA zijn toch echt zijn eerste stappen gezet! Al met al gaf het mij een goed gevoel dat wij de kinderen echt hielpen op het gebied van bewegen en met plezier maken. Ik heb niet alleen de kinderen wat kunnen leren maar ik zelf heb ook heel veel geleerd.