Locatie projecten

In het noordoosten van Zuid-Afrika ligt in het ?laagveld? van Limpopo het stadje Phalaborwa. Na vele jaren actief te zijn geweest in Kaapstad is Teachers for Africa alweer enkele jaren nauw betrokken bij dit gebied. De wens bestond al langer om een positief verschil te kunnen maken in deze indrukwekkende omgeving, waar ondersteuning zeer welkom is. Teachers for Africa werkt nauw samen met lokale organisaties die zich eveneens inzetten voor de ontwikkeling van de lokale gemeenschap van Phalaborwa. Door samen te werken weten we wat er zich allemaal afspeelt en vooral waar behoefte aan is.

Demografische en economische achtergrond

In de gemeente Ba-Phalaborwa wonen circa 150,000 mensen, veelal in traditionele gemeenschappen en townships. De bevolking is overwegend zwart (93%) en leeft voornamelijk van mijnbouw en toerisme. De werkloosheid en armoede is zeer hoog in dit gebied. De regio kent een werkloosheid van bijna 47% en Limpopo is de armste provincie in Zuid-Afrika. Veel mensen met een baan verdienen ook nauwelijks genoeg om in hun onderhoud te voorzien. Dat beperkt ze natuurlijk enorm in hun mogelijkheden. In Phalaborwa zelf wonen ongeveer 13,000 mensen, waarvan iets meer dan de helft blanke Afrikaner is.

Kruger National Park

Phalaborwa is de enige plaats die direct grenst aan het wereldberoemde Kruger National Park. Het Krugerpark heeft een totale oppervlakte van ongeveer twee miljoen hectare en naast de grootte, staat het Krugerpark ook bekend om de grote variatie aan diersoorten. Hiervan zijn de zogenaamde ‘Big Five’ het meest bekend: leeuw, buffel, luipaard, neushoorn en Afrikaanse olifant. Van deze laatste soort leeft de grootste populatie ter wereld in het Krugerpark.

De lokale economie is zeer gebaat bij de vele toeristen die op safari de ?Big Five? komen bewonderen, maar de zwarte bevolking profiteert hier helaas nauwelijks van. Ruim de helft van de mensen heeft de middelbare school of zelfs de basisschool nooit afgerond, met als gevolg dat ze zeer moeilijk werk kunnen vinden ? laat staan fatsoenlijk betaald werk. Educatie is cruciaal om deze armoede te ontstijgen. Degelijk onderwijs met meer persoonlijke begeleiding van leerlingen kan een enorm verschil maken om mensen een betere start in het leven geven. Neem een kijkje op de website van het Krugerpark.

Projecten bij het Krugerpark

Teachers for Africa is zeer trots op de projecten die wij eind 2014 zijn gestart in de gemeente Ba-Phalaborwa. Samen met een aantal geselecteerde achterstandsscholen en lokale projecten richten wij ons voornamelijk op (sponsor)projecten met een focus op het gebied van educatie en sport.

Naast financi?le donaties kunnen deze projecten op gezette tijden eveneens gemotiveerde vrijwilligers uit Zuid-Afrika en andere gebieden gebruiken die hun kennis en ervaring willen inzetten om de projecten verder te ontwikkelen.