Locatie projecten

In het noordoosten van Zuid-Afrika ligt in het laagveld van Limpopo het stadje Phalaborwa. Na vele jaren actief te zijn geweest in Kaapstad is Docenten voor Afrika alweer enkele jaren neergestreken in dit gebied. De wens bestond al langer om een positief verschil te kunnen maken in deze indrukwekkende omgeving, waar ondersteuning zeer welkom is. Docenten voor Afrika werkt nauw samen met lokale organisaties die zich eveneens inzetten voor de ontwikkeling van de lokale gemeenschap in Phalaborwa. Door samen te werken weten we wat er zich allemaal afspeelt en vooral waar behoefte aan is.

Demografische en economische achtergrond

In de gemeente Ba-Phalaborwa wonen circa 150.000 mensen, veelal in traditionele gemeenschappen en townships. De bevolking is overwegend zwart (93%) en leeft voornamelijk van mijnbouw en toerisme. De werkloosheid en armoede is zeer hoog in dit gebied, met een algehele werkloosheid van 37%. Onder jongeren heeft zelfs meer dan de helft geen werk. Aangezien Limpopo de op één na armste provincie van Zuid-Afrika is, komt dit helaas niet als verrassing. Zelfs mensen met een baan verdienen vaak nauwelijks genoeg om in hun onderhoud te voorzien. Dat beperkt ze natuurlijk enorm in hun mogelijkheden. In Phalaborwa zelf wonen ongeveer 13.000 mensen, waarvan iets meer dan de helft witte Afrikaner is.

Kruger National Park

Phalaborwa is de enige plaats die direct aan het wereldberoemde nationale park Kruger grenst. Het Krugerpark heeft een totale oppervlakte van ongeveer twee miljoen hectare, en naast de grootte staat het Krugerpark ook bekend om de grote variatie aan diersoorten. Hiervan zijn de zogenaamde Big Five het bekendst: de leeuw, buffel, luipaard, neushoorn en Afrikaanse olifant.

De lokale economie is zeer gebaat bij de vele toeristen die op safari de Big Five komen bewonderen, maar de zwarte bevolking profiteert hier helaas nauwelijks van. Ruim de helft van de mensen heeft de middelbare school of zelfs de basisschool nooit afgerond, met als gevolg dat ze zeer moeilijk werk kunnen vinden, laat staan fatsoenlijk betaald werk. Educatie is cruciaal om deze armoede te ontstijgen. Degelijk onderwijs met meer persoonlijke begeleiding voor leerlingen kan een enorm verschil maken om mensen een betere start in het leven geven. Neem een kijkje op de website van het Krugerpark.

Projecten bij het Krugerpark

Docenten voor Afrika is zeer trots op de projecten die wij eind 2014 zijn gestart in de gemeente Ba-Phalaborwa. Samen met een aantal geselecteerde achterstandsscholen en lokale projecten richten wij ons voornamelijk op (sponsor)projecten met een focus op educatie en sport.

Naast financiële donaties kunnen deze projecten op gezette tijden eveneens gemotiveerde vrijwilligers uit Nederland en andere plekken gebruiken die hun kennis en ervaring willen inzetten om de projecten verder te ontwikkelen.